Ce este fertilizarea in vitro si cand se foloseste
- February 23, 2023
- 0 Likes
- 833 Views
- 0 Comments
Cea mai cunoscuta si cea mai eficienta metoda de reproducere asistata, fertilizarea in vitro (FIV) consta intr-o serie complexa de proceduri ce au ca scop obtinerea unei sarcini sanatoase.
Cum functioneaza fertilizarea in vitro
Pe scurt, fertilizarea in vitro presupune extragerea unor ovule mature din ovarele femeii si fertilizarea acestora cu spermatozoizii partenerului intr-un mediu controlat, in laborator. Odata ce ovulele sunt fertilizate in mediul artificial, acestea sunt implantate in uterul femeii. Tot procesul unui ciclu de FIV dureaza aproximativ doua saptamani.
La ora actuala, fertilizarea in vitro este cea mai eficienta forma de reproducere umana asistata. In unele tari, legea permite folosirea ovulelor si spermei de la un donator sau chiar exista posibilitatea ca ovulul fertilizat sa fie implantat unei mame surogat.
Cat de sanatosi sunt copiii nascuti prin fertilizare in vitro
Sansele de a avea un copil sanatos prin intermediul FIV depind de mai multi factori: varsta femeii de la care este prelevat ovulul, cauzele care au dus la infertilitatea cuplului, etc. De cele mai multe ori insa, copiii nascuti prin FIV sunt perfect sanatosi. Majoritatea expertilor considera ca aceasta procedura nu creste riscul unor defecte genetice la fat. De asemenea, riscul unui avort spontan este acelasi ca si in cazul unei sarcini obtinute in mod natural.
Insa trebuie sa stii ca femeile care raman insarcinate prin FIV au sanse mai mari de a naste gemeni sau tripleti. Asta deoarece, in general, medicii implanteaza in uter mai multe ovule fertilizate, pentru a avea siguranta ca cel putin unul va fi viabil pentru o viitoare sarcina.
Cui ii este recomandata fertilizarea in vitro
Desi este, probabil, cea mai cunoscuta metoda de reproducere asistata si este considerata foarte eficienta, trebuie sa stii ca FIV nu este recomandata tuturor cuplurilor infertile. In primul rand, pentru ca este o procedura destul de invaziva. In al doilea rand, FIV este eficienta doar in anumite cazuri.
Aceasta procedura poate fi o optiune daca:
- Femeia are trompele uterine “blocate”;
- Femeia sufera de insuficienta ovariana prematura sau are alte probleme care impiedica ovulatia;
- Femeia sufera de endometrioza sau fibrom uterin;
- Partenerul nu produce spermatozoizi normali din punctul de vedere al formei, mobilitatii sau concentratiei;
- Cuplul sufera de o infertilitate care nu poate fi explicata.
Unele cupluri pot apela la fertilizarea in vitro si atunci cand unul din parteneri poarta o boala genetica pe care risca sa o transmita copilului. In acest caz, ovulele fertilizate sunt analizate din punct de vedere genetic si sunt implantate in uterul mamei doar cele care nu sunt afectate de boala.