1. Home
  2. Ce este placenta praevia
Ce este placenta praevia

Ce este placenta praevia

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 832 Views
  • 0 Comments

Vorbim despre placenta praevia atunci cand placenta se dezvolta in partea inferioara a uterului si acopera total sau partial orificiul colului uterin. Pe masura ce colul se dilata, in timpul travaliului, placenta se poate desprinde de peretele uterului, provocand sangerari. De asemenea, placenta praevia poate provoca sangerari si in timpul sarcinii.

De altfel, sangerarea de culoare rosu aprins, in a doua jumatate a sarcinii, este principalul semn de placenta praevia. Daca aceasta complicatie iti este descoperita in prima jumatate a sarcinii, este posibil ca ea sa dispara pana la nastere, caci, pe masura ce uterul creste, se va mari distanta dintre col si placenta. Daca se apropie nasterea si placenta inca mai acopera orificiul colului, medicul iti va recomanda cezariana.

Exista trei tipuri de placenta praevia:

  1. Centrala, cand colul uterin e complet acoperit;
  2. Partiala, cand doar o parte din colul uterin e acoperit de placenta;
  3. Marginala, cand placenta se dezvolta in apropierea colului uterin.

Care sunt cauzele placentei praevia

Aproximativ o gravida din 200 este diagnosticata cu placenta praevia in al treilea trimestru. Cauzele exacte ale acestei complicatii nu se cunosc, din pacate. Dar se stie ca riscul de a dezvolta placenta praevia este mai mare la femeile care:

  • Au peste 35 de ani;
  • Au avut mai mult de patru sarcini;
  • Au suferit in trecut interventii chirurgicale la nivelul uterului, inclusiv o cezariana.

Cum se trateaza placenta praevia

Din pacate, pozitia placentei nu se poate schimba prin interventia medicului, asa ca tratamentul are drept scop reducerea sangerarii. Daca aceasta este mai redusa cantitativ, ti se va recomanda sa eviti activitatile care pot provoca hemoragie, de exemplu sportul sau contactul sexual. Uneori se recomanda si repaosul la pat.

Atunci cand sangerarea este puternica, trebuie sa te adresezi de urgenta medicului, chiar daca stii ca este legata de placenta praevia. Cel mai probabil, ti se va face cezariana imediat ce fatul este gata sa respire singur, de preferat dupa saptamana 36. In unele situatii se recurge la cezariana chiar mai devreme pentru a nu pune in pericol viata mamei.

Ce trebuie sa mai stii despre placenta praevia

Unele femei cu placenta praevia marginala pot naste natural. Insa de cele mai multe ori, aceasta complicatie necesita nastere prin cezariana.

Daca ai fost diagnosticata cu placenta praevia, trebuie sa tii cont de recomandarile medicului pentru a preveni sangerarile. Va trebui sa eviti calatoriile, contactul sexual si activitatile fizice.

  • Share: