1. Home
  2. Crusta de lapte. De ce apare si cum se trateaza
Crusta de lapte. De ce apare si cum se trateaza

Crusta de lapte. De ce apare si cum se trateaza

  • June 24, 2021
  • 0 Likes
  • 1323 Views
  • 0 Comments

Dermatita seboreica infantila, cunoscuta popular sub denumirea de crusta de lapte, este o boala neinfectioasa a pielii, care se manifesta sub forma unor coji groase, galbui, si se intalneste des la bebelusi. Poate aparea in primele saptamani de viata ale nou-nascutului si poate disparea in una sau doua luni.

Crusta de lapte se dezvolta cu precadere pe scalp, putandu-l acoperi in intregime sau doar partial. De asemenea, poate aparea in spatele urechilor, in pliurile gatului, in zona axilara si inghinala.

Din ce cauza apare crusta de lapte

Nu se stie cauza exacta a acestei afectiuni, insa exista cateva ipoteze privitoare la acest aspect. Pe de o parte, se crede ca ar putea fi provocata de hormonii materni care stimuleaza glandele sebacee ale fatului, in timpul sarcinii.

Pe de alta parte, crusta de lapte ar putea fi rezultatul unor infectii fungice (cu ciuperci) provocate de tratamentul antibiotic care a fost administrat fie mamei, in timpul sarcinii, fie bebelusului, in prima saptamana de viata.

Cum se trateaza crusta de lapte

De regula, este suficient sa speli scalpul bebelusului cu un sampon bland, cam de trei ori pe saptamana. Samponatul si, ulterior, un periaj usor vor facilita indepartarea cojilor.

Nu este recomandat sa folosesti sampoane antiseboreice care contin sulf si acid salicilic fara ca medicul sa-ti fi recomandat acest lucru. Este adevarat ca aceste sampoane indeparteaza mai eficient si mai rapid cojile de pe scalp, dar, totodata, sunt iritante pentru pielea sensibila a unui bebelus.

Daca scalpul este inflamat, medicul iti poate recomanda o crema pe baza de cortizon. Odata ce afectiunea s-a vindecat, poti preveni recidiva ei printr-o igiena riguroasa.

Ce complicatii pot aparea

Complicatiile crustei de lapte sunt rare. Totusi, acestea exista si trebuie semnalate medicului. Mergi cu bebelusul la medic in situatiile urmatoare:

  • crusta devine rosiatica, iritata si se extinde;
  • crusta incepe sa sangereze;
  • bebelusul dezvolta o infectie fungica bucala sau o dermatita de scutec persistenta.

In aceste situatii, medicul poate prescrie tratament cu antibiotic.

  • Share: