1. Home
  2. Cum arata embrionul in saptamana 4 de sarcina
Cum arata embrionul in saptamana 4 de sarcina

Cum arata embrionul in saptamana 4 de sarcina

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 777 Views
  • 0 Comments

In saptamana 4, cele mai multe femei abia afla ca sunt insarcinate. Asadar, felicitari! Probabil ca tocmai ai aflat vestea cea mare. Majoritatea viitoarelor mamici afla ca sunt insarcinate intre saptamanile 4 si 7 de sarcina.

Din saptamana 4 incepe perioada embrionara. De acum si pana in saptamana 10, organele bebelusului se vor dezvolta si vor incepe sa functioneze.

Cat de mare este embrionul in saptamana 4 de sarcina

In acest moment, embrionul din care se va dezvolta copilul tau are marimea unei seminte de mac, adica masoara aproape doi milimetri.

Cum se dezvolta organele interne

In saptamana 4 de sarcina, embrionul prezinta trei straturi – ectodermul, mezodermul si endodermul – care vor forma organele si tesuturile. Din ectoderm, ia nastere sistemul nervos, (inclusiv creierul), pielea, parul, unghiile, glandele mamare, glandele sudoripare si smaltul dintilor.

Din mezoderm, se formeaza inima, sistemul circulator, sistemul osos si cel muscular, tesuturile conjunctive, sistemul sanguin si cel urogenital.

Endodermul da nastere plamanilor si mucoaselor care captusesc tractul gastrointestinal, ficatul, pancreasul si tiroida.

Desi organele incep sa se formeze inca de pe acum, acestea vor functiona la capacitate maxima abia in apropierea nasterii.

Tot in acest stadiu incep sa se dezvolte bratele si picioarele, desi nu se disting inca clar.

Incepe sa se formeze placenta

Se formeaza si placenta, care incepe sa produca hormoni, inclusiv hCG – hormonul specific sarcinii, care este detectat de testele de sarcina. Celulele din componenta placentei primitive patrund in mucoasa uterina si creeaza spatii prin care va circula sangele mamei, furnizandu-i fatului substante nutritive si oxigen.

Tot acum se formeaza sacul amniotic ce va gazdui embrionul, lichidul amniotic si sacul vitelin care produce celule rosii si faciliteaza transmiterea substantelor nutritive catre embrion pana in momentul in care placenta va prelua aceasta functie.