1. Home
  2. Cum poti sa previi caria de biberon
Cum poti sa previi caria de biberon

Cum poti sa previi caria de biberon

  • June 25, 2021
  • 0 Likes
  • 1169 Views
  • 0 Comments

Caria de biberon este cea mai comuna boala cronica infectioasa a copilariei. Afecteaza mai ales incisivii frontali superiori (dintii din fata) in timp ce incisivii inferiori sunt rareori cariati. Primii molari superiori si inferiori, caninii inferiori pot fi si ei afectati de carii.

De ce este atat de importanta sanatatea acestor dinti temporari? Daca ei cad prea devreme, dintii ramasi in jur isi vor modifica pozitia, acoperind golurile. Astfel, dintii permanenti nu vor mai avea loc sa creasca. In plus, cariile dentare sunt dureroase, dificil de tratat in cazul copiilor si, deloc de neglijat, necesita cheltuieli mari. 

De ce apare caria de biberon

Caria de biberon poarta aceasta denumire intrucat apare la copiii care beau lapte, ceai indulcit sau sucuri de fructe din biberon inainte de culcare, ulterior nemaifiind spalati pe dinti. In timpul somnului, lichidul consumat se raspandeste in cavitatea bucala, fiind un excelent mediu de dezvoltare a bacteriilor care produc acid. Acest acid ataca smaltul dentar care, in cazul copiilor, este foarte subtire. Odata smaltul compromis, caria ataca dentina (stratul de sub smalt), apoi ajunge la nerv, producand dureri mari.

Obiceiurile de igiena dentara ar trebui cultivate de la cea mai frageda varsta, deoarece riscul de aparitie a cariilor dentare exista din momentul in care erupe primul dinte. Asadar, cel mic va trebui sa deprinda obiceiul de a se spala pe dinti intotdeauna inainte de culcare.

Bacteriile producatoare de acid se raspandesc prin saliva, de aceea este interzis sa hranesti copilul cu o lingura care a fost folosita de adult sau sa-i dai sa bea dintr-un recipient din care a baut un adult. Din exact acelasi motiv, este interzis sa bagi suzeta micutului in gura ca s-o cureti. Suzeta trebuie sterilizata sau spalata sub jet de apa.

Cum depistezi cariile din timp

Intr-o prima faza, cariile apar sub forma unor pete galbene situate pe linia gingiilor. Adesea, sunt dificil de vazut cu ochiul liber. Ulterior, aceste pete se extind pe toata suprafata dintelui. Din pacate, caria avanseaza rapid si in scurt timp coroana dintelui aproape dispare, iar dintele capata un aspect retezat.

Cum previi caria de biberon

Caria de biberon poate fi prevenita usor daca tii cont de urmatoarele:

  • Indiferent daca il alaptezi sau ii dai lapte praf, e important sa ai grija de dintisorii copilului. Incepe periajul chiar de la primul dinte aparut, folosind o periuta moale si o pasta de dinti pentru copii. De asemenea, curata-i gingiile cu un prosop;
  • Dupa varsta de un an, periaza dintii copilului de doua ori pe zi – dupa micul dejun si inainte de culcare;
  • Nu-l lasa sa adoarma cu biberonul in gura. Redu pe cat posibil timpul de folosire a biberonului, limitandu-te sa i-l dai doar atunci cand il hranesti. Biberonul nu trebuie folosit pe post de suzeta. Iar daca cel mic cere biberonul intre mese, pune-i in el doar apa;
  • Intre 12 si 15 luni, ofera-i copilului o ceasca normala din care sa bea. Bautul din ceasca reduce riscul colectarii de lichid in jurul dintilor, risc care exista in cazul biberonului;
  • Limiteaza cantitatea de alimente dulci pe care micutul tau le consuma: bomboane, prajiturele, fructe, biscuiti. Acestea ar trebui consumate ocazional si doar in timpul mesei, nu intre mese. De asemenea, invata-l sa-si curete dintii cu limba dupa ce mananca. Evita, de asemenea, sa-i dai sucuri, chiar si preparate in casa. Da-i-le ocazional si neaparat diluate cu apa (cantitatea de apa sa fie egala cu cantitatea de suc);
  • Du-l la stomatolog imediat ce i-a aparut primul dintisor. Copilul se va obisnui cu atmosfera din cabinetul stomatologic, iar tu vei putea afla detalii despre ingrijirea dintilor de lapte. 
  • Share: