1. Home
  2. Cum se face masajul nou-nascutului si la ce ajuta
Cum se face masajul nou-nascutului si la ce ajuta

Cum se face masajul nou-nascutului si la ce ajuta

  • June 24, 2021
  • 0 Likes
  • 500 Views
  • 0 Comments

Simtul tactil este important pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului, iar atingerile mamei au un efect calmant si il fac sa se simta in siguranta. Chiar daca exista deja o legatura puternica intre tine si bebelusul tau, masajul o sa va apropie si mai mult.

Mai multe studii au aratat ca bebelusii carora li se face masaj in mod regulat dorm mai bine, plang mai putin si au nivel mai scazut al hormonilor de stres. In ce ii priveste pe nou-nascutii prematuri, mai este nevoie de cercetari, dar pana acum se pare ca si pe ei ii ajuta mult masajul executat foarte bland. 

Cand poti sa-i faci masaj nou-nascutului

Trebuie sa eviti masajul imediat dupa masa pentru ca i-ai putea provoca varsaturi. In rest, este bine sa tii cont de semnalele bebelusului. Daca are o privire fixa, daca pare calm si linistit, inseamna ca i-ar face placere un masaj.

In schimb, daca bebelusul este mai agitat, intoarce capul atunci cand te apropii sau devine incordat cand il iei in brate, inseamna ca nu e cel mai bun moment pentru atingeri. 

Cat de des ii faci masaj, depinde doar de tine. Poti sa-l incluzi in rutina de seara, astfel incat bebelusul sa se relaxeze si sa doarma mai bine. 

Cum se face masajul nou-nascutului

Tine cont de urmatoarele sfaturi pentru o sesiune de masaj reusita:

  • Indeparteaza-ti bijuteriile, pentru ca risti sa il zgarii pe bebelus.
  • Mainile tale trebuie sa fie curate si calde;
  • Camera in care ii faci masaj nou-nascutului ar trebui sa fie incalzita, pentru ca va sta dezbracat;
  • Foloseste miscari delicate si incearca sa nu gadili bebelusul. Ia fiecare zona a corpului in parte si maseaz-o usor, cu miscari ferme. Poti incepe cu orice parte a corpului iti doresti, dar asigura-te ca ii masezi tot corpul – capul, gatul, umerii, spatele, pieptul, burtica, mainile si picioarele;
  • In tot acest timp, poti vorbi cu bebelusul, poti sa-i canti sau sa ii descrii ce faci, chiar daca el nu intelege inca;
  • In functie de reactiile copilului, iti vei da seama pe parcurs in ce zone ii place sa fie masat sau daca sunt zone unde nu suporta sa fie atins. Daca pare sa se agite cand ii masezi o anumita portiune a corpului, renunta sa il mai atingi acolo si incearca la urmatorul masaj.

Produsele cosmetice pentru masaj

Tine doar de tine ce produs cosmetic folosesti la masaj, dar te poti sfatui inainte si cu medicul pediatru. Majoritatea parintilor folosesc uleiuri de masaj special formulate pentru pielea bebelusilor, insa inainte de a apela la un astfel de produs e indicat sa ii faci un test de alergie. Pentru asta, se aplica foarte putin produs pe o zona mica a pielii si se asteapta o zi pentru a vedea daca apare sau nu o reactie adversa. 

  • Share: