De ce este atat de important testul Papanicolau
- June 17, 2021
- 0 Likes
- 1731 Views
- 0 Comments
Testul Papanicolau este una dintre analizele esentiale pe care trebuie sa le faca orice femeie, indiferent de varsta. Acesta poate depista displaziile cervicale, adica modificarile anormale ale celulelor din col, modificari care pot duce la cancer cervical.
De obicei, testul Papanicolau este insotit de o examinare a regiunii pelvine. Daca ai depasit 30 de ani, medicul iti va recomanda, odata cu testul Papanicolau, si un test pentru depistarea HPV, o infectie cu transmitere sexuala, responsabila de aparitia cancerului de col uterin.
Cand este recomandat sa faci testul Papanicolau
Medicii recomanda efectuarea acestei analize incepand cu varsta de 21 de ani sau la trei ani dupa primul contact sexual daca acesta a avut loc inainte de 21 de ani.
Pana la 30 de ani, testul Papanicolau se face o data la doi ani, daca medicul nu recomanda altfel.
Intre 30 si 64 de ani, testul se face anual.
Dupa 65 de ani se considera ca testul Papanicolau nu mai este necesar ca analiza de rutina daca in ultimii 10 ani rezultatele lui nu au aratat modificari anormale ale colului.
Factori de risc pentru cancerul de col uterin
Medicul ginecolog iti poate recomanda sa faci testul Papanicolau mai des daca prezinti factorii de risc ai cancerului de col uterin:
- Ai avut deja un test Papanicolau cu rezultat anormal;
- Ai fost expusa inainte de nastere la dietilstilbestrol (DES), un medicament care se recomanda gravidelor intre anii 1946 – 1977 pentru a preveni avortul;
- Esti infectata cu HIV;
- Ai sistemul imunitar slabit ca urmare a unui transplant de organe, a chimioterapiei sau a administrarii prelungite de corticosteroizi.
Cand nu mai este necesara efectuarea testului Papanicolau
Exista anumite situatii in care efectuarea testului Papanicolau nu mai este necesara:
- Dupa o histerectomie totala (indepartarea chirurgicala completa a uterului si a colului uterin). Daca histerectomia a fost efectuata in scopul tratarii unei afectiuni necanceroase, precum fibromul uterin, este probabil ca medicul sa-ti recomande sa intrerupi efectuarea testului. Daca, insa, histerectomia s-a facut pentru o afectiune canceroasa sau precanceroasa a colului uterin, medicul iti va recomanda o alta analiza, citologia vaginala, pentru a vedea daca mai apar celule atipice in regiunea respectiva;
- Varsta inaintata. Daca ai depasit varsta de 65 de ani, iar testele Papanicolau efectuate pana atunci nu au relevat prezenta celulelor canceroase, medicul iti poate recomanda intreruperea efectuarii testarii.
Cum te pregatesti pentru testul Papanicolau
Testul Papanicolau se efectueaza in afara perioadei menstruale. Cu 48 de ore inaintea recoltarii, este necesar sa eviti contactul sexual, spalaturile vaginale si administrarea de medicamente intravaginale sau folosirea de spermicide.
Cum se efectueaza testul Papanicolau
Testul se efectueaza prin recoltarea din colul uterin a celulelor cervicale, cu ajutorul unei perii mici, moi. Proba este introdusa fie intr-un mediu lichid, fie depusa pe o lamela de sticla, si trimisa la laborator, unde va fi analizata la microscop. Daca celulele cervicale sunt normale, testul este considerat negativ. Depistarea unor celule anormale indica prezenta cancerului cervical sau riscul de a dezvolta acest tip de cancer in viitor.
Tipuri de celule anormale
Celulele cervicale anormale pot fi de mai multe tipuri:
- Celule scuamoase atipice de semnificatie nedeterminata. Acestea sunt celule precanceroase, care vor fi reanalizate in scopul depistarii virusului HPV. Daca la o noua analiza a celulelor nu se constata prezenta virusului, atunci nu exista pericolul dezvoltarii cancerului cervical. Daca se constata prezenta virusului HPV, medicul iti va recomanda teste suplimentare;
- Leziunea intraepiteliala scuamoasa releva faptul ca celulele colectate din col sunt precanceroase. Daca anomaliile prezente la nivelul acestor celule nu sunt semnificative, cancerul cervical se poate dezvolta de-a lungul mai multor ani. Daca, insa, aceste celule prezinta anomalii importante, cancerul va evolua mult mai rapid;
- Celule glandulare atipice. Desi par anormale, aceste celule nu sunt intotdeauna semn de cancer. Prin urmare, medicul iti va recomanda teste suplimentare care sa depisteze cauza anomaliilor celulelor glandulare;
- Carcinomul cu celule scuamoase si adenocarcinomul indica instalarea clara a cancerului. Carcinomul cu celule scuamoase afecteaza celulele de suprafata ale colului uterin, in timp ce adenocarcinomul afecteaza celulele glandulare.
Daca sunt depistate celule anormale, medicul iti va recomanda efectuarea unei colposcopii. Aceasta procedura consta in examinarea tesuturilor cervicale, vaginale si vulvare cu ajutorul unui instrument numit colposcop. Medicul va efectua si o biopsie, adica va lua o mostra de tesut din zona in care s-au dezvoltat celule anormale, care va fi trimisa la laborator pentru analiza. In urma rezultatelor biopsiei, va fi stabilit diagnosticul.