1. Home
  2. De ce te simti atat de obosita in primul trimestru
De ce te simti atat de obosita in primul trimestru

De ce te simti atat de obosita in primul trimestru

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 667 Views
  • 0 Comments

Oboseala permanenta este unul din simptomele importante ale sarcinii in primul trimestru. Starile de somnolenta si lipsa de energie persista oricat de mult te-ai odihni. Acest lucru este normal si nu ar trebui sa te ingrijoreze. In corpul tau au loc multe schimbari, iar acestea consuma foarte multa energie.

Care sunt cauzele oboselii in primul trimestru de sarcina

Oboseala pe care o simti in primul trimestru este cauzata in primul rand de schimbarile hormonale din corpul tau. Principalul hormon care iti influenteaza starile acum este progesteronul, al carui nivel este in crestere, pe masura ce sarcina avanseaza.

In plus, circulatia sanguina sufera si ea unele modificari. Mai exact, o buna parte din sangele tau merge catre embrion, pentru a-i oferi substante nutritive si oxigen, ceea ce provoaca o scadere a tensiunii arteriale. Consecinta este aceasta lipsa de energie care poate fi insotita si de ameteli.

Oboseala poate avea legatura si cu starea ta emotionala

Chiar daca ti se pare ciudat, oboseala din primul trimestru poate fi cauzata si de emotiile puternice pe care le simti acum.

In aceasta perioada, multe femei sufera de o usoara anxietate, isi fac tot felul de griji legate de sarcina, de nastere sau de copil. Toate aceste ganduri consuma si ele energie, chiar daca e vorba doar de energie psihica. De aceea, atat cat se poate, e bine sa nu iti faci prea multe griji, sa nu te stresezi si sa ai grija de sanatatea ta psihica. Miscarea in aer liber ajuta mult in acest sens, cu conditia sa nu te obosesti foarte tare.

Ce poti sa faci pentru a reduce oboseala din primul trimestru

Pe langa plimbarile scurte in aer liber, iata ce alte solutii mai ai la dispozitie pentru a lupta cu oboseala din aceasta perioada:

  • Odihneste-te ori de cate ori ai ocazia. Nivelul tau de energie va reveni la normal dupa o ora de somn, in timpul zilei. Daca programul iti permite, nu ezita sa te odihnesti.
  • Culca-te mai devreme si dormi cel putin 8 ore in fiecare noapte.
  • Bea suficienta apa, mai ales in prima parte a zilei, pentru a fi mereu hidratata. Daca bei multa apa seara, vei observa ca te trezesti noaptea mult mai des pentru a urina.
  • Nu manca inainte de culcare, mai ales alimente grele. Acestea pun in miscare tot sistemul digestiv, iar asta iti ia din energie si iti afecteaza si somnul.
  • Consuma alimente hranitoare, inclusiv fructe si legume crude, care sa-ti ofere vitaminele si mineralele necesare. Daca medicul iti recomanda, ia si suplimente nutritive.
  • Evita cafeaua, mai ales in a doua parte a zilei.
  • Gaseste-ti o activitate relaxanta seara. Fie ca te uiti la un film, fie ca citesti o carte sau crosetezi, o activitate relaxanta te va ajuta sa dormi mai bine si sa te simti mai energica a doua zi. Totusi, incearca sa nu stai in fata televizorului pana cand adormi, caci acest lucru iti poate afecta somnul.
  • Share: