Ibuprofenul in sarcina. Este sau nu permis?
- September 19, 2018
- 0 Likes
- 3018 Views
- 0 Comments
Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat frecvent pentru reducerea durerii de cauze multiple. In sarcina, ibuprofenul nu este recomandat, mai ales dupa 30 de saptamani, decat daca este prescris de catre medic, dupa ce a pus in balanta beneficiile si riscurile.
Ibuprofenul si avortul spontan
Nu se stie exact care sunt riscurile administrarii de ibuprofen la inceputul sarcinii. Unele studii au aratat ca acest medicament ar creste riscul de avort spontan. Pe de alta parte, gravidele studiate au luat medicamentul din cauza unei probleme de sanatate si este posibil ca aceasta sa fie fost motivul avortului.
Important de stiut! Ibuprofenul se gaseste in Romania sub diferite nume de marca: Nurofen, Advil, Paduden, Ibalgin, Ibusinus, Mig 400, etc. Nu uita sa-i spui farmacistului ca esti insarcinata atunci cand ceri un medicament pentru durere.
Ibuprofenul si defectele congenitale
Primele 12 saptamani de sarcina sunt saptamanile definitorii in viata si sanatatea fatului. Tocmai de aceea, administrarea de medicamente in aceasta perioada este un subiect sensibil.
Pana acum, niciun studiu concret nu a aratat o legatura clara intre bolile congenitale ale copilului si tratamentul cu ibuprofen administrat mamei in primele 12 saptamani.
Cu toate acestea, sunt studii care arata ca femeile care iau ibuprofen in primele trei luni de sarcina au risc mai mare sa nasca un copil cu defecte congenitale, comparativ cu femeile care nu iau ibuprofen.
Dintre aceste defecte congenitale, legate intr-o anumita masura de tratamentul cu ibuprofen, cateva sunt mai des intalnite:
- Gastroschisisul, o malformatie in care nou-nascutul are o parte din intestine in afara corpului, acestea iesind printr-un orificiu aflat langa buric;
- Criptorhidia, cunoscuta si sub denumirea de testicul necoborat, o malformatie in care testiculele lipsesc din scrot, ele ramanand in abdomen;
- Cheiloschizisul sau “buza de iepure”, cand copilul se naste cu o fisura intre buza superioara, cerul gurii si cavitatea nazala;
- Defectele congenitale ale inimii.
Ce se intampla daca ai luat deja ibuprofen pe parcursul sarcinii?
Este indicat sa renunti la ibuprofen din momentul in care incepi incercarile de a ramane insarcinata. Daca, totusi, ai apucat sa iei acest medicament in primele saptamani, cand inca nu stiai de existenta sarcinii, trebuie sa-i spui medicului tau ginecolog care iti poate recomanda analize suplimentare.
Nu uita ca studiile vorbesc doar de un risc crescut, si nu de o legatura clara intre ibuprofen si avortul spontan sau malformatiile congenitale.