1. Home
  2. Morfologia fetala de trimestrul 1
Morfologia fetala de trimestrul 1

Morfologia fetala de trimestrul 1

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 1306 Views
  • 0 Comments

Morfologia fetala de trimestrul 1 este una din cele mai importante ecografii pe care le vei face in sarcina. Se face intre 11 si 14 saptamani pentru ca in aceasta perioada embrionul este suficient dezvoltat incat sa se poata descoperi din timp eventualele malformatii.

Ce trebuie sa stii despre morfologia fetala de trimestrul 1

Ecografia de morfologie fetala se face in general pe cale abdominala, dar exista si situatii cand ea se face transvaginal. Medicul iti va recomanda cea mai buna varianta, in functie de pozitia uterului tau, pozitia copilului, grosimea stratului adipos de pe abdomenul tau si alti factori.

Daca ecografia depisteaza o anomalie, se recomanda un test suplimentar, biopsia trofoblastica sau biopsia de vilozitati coriale. Aceasta consta in prelevarea de tesut din placenta, care va fi analizat genetic, si se poate face intre 10 si 12 saptamani, uneori indicatia putand fi extinsa pana la 14 saptamani. Dupa acest interval se poate recurge, daca este cazul, la amniocenteza.

De ce este importanta morfologia fetala de trimestrul 1

In primul rand, pentru ca poate depista malformatiile grave ale embrionului. Morfologia fetala de trimestrul 1 se face pana in 14 saptamani pentru ca, in majoritatea tarilor, aceasta este limita avortului la cerere.

Dincolo de analiza structurala a embrionului, ecografia de morfologie fetala urmareste si analiza unor markeri specifici sindromului Down:

Translucenta nucala. Este un pliu in regiunea nucala (ceafa), a carui grosime este asociata cu diferite anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down. Uneori poate sugera alte boli genetice sau malformatii. In plus, o valoare crescuta a translucentei nucale poate indica si un risc mai mare de moarte intrauterina.

Osul nazal. Persoanele cu sindrom Down au, in general, un nas mai mic cu un profil al fetei mai plat. 60 – 70% din embrionii cu sindrom Down nu au osul nazal vizibil la 11 – 14 saptamani, atunci cand se face morfologia fetala de trimestrul 1.

Ductul venos. Este un vas de sange care functioneaza numai in viata intrauterina, fiind localizat la nivelul ficatului. Acest vas permite sangelui oxigenat sa circule de la placenta catre inima si creierul fatului. El poate aparea ingustat sau largit, in functie de diversi factori, iar starea lui indica starea generala a embrionului. Aproximativ 80% din embrionii cu sindrom Down au modificari la nivelul ductului venos. Insa aceste modificari pot sugera si o malformatie cardiaca.

Fluxul prin valva tricuspida. Aceasta este valva care permite sangelui sa treaca din atriul drept in ventriculul drept al inimii. In partea stanga a inimii exista o structura asemanatoare, numita valva mitrala. La aproximativ 70% din embrionii cu sindrom Down, valva tricuspida nu se inchide perfect. Aceasta anomalie poate semnala si malformatii cardiace.

  • Share: