1. Home
  2. Siguranta bebelusului in masina si in casa
Siguranta bebelusului in masina si in casa

Siguranta bebelusului in masina si in casa

  • June 22, 2021
  • 0 Likes
  • 648 Views
  • 0 Comments

Cele mai multe accidente casnice in care sunt implicati bebelusi au loc pentru ca parintii nu isi dau seama de cunostintele si capacitatile fizice ale celor mici. Bebelusii se dezvolta si invata mai repede decat ne dam noi seama si astfel pot ajunge foarte usor in situatii periculoase – de exemplu pot sa cada din pat sau sa apuce o cana cu ceai fierbinte. 

Iata care sunt cele mai frecvente accidente in care sunt implicati sugarii si ce poti face pentru a le preveni:

Cazaturile

La scurt timp dupa nastere, bebelusii pot sa miste membrele si sa impinga cu picioarele in diferite obiecte asa ca e foarte usor sa cada. Odata ce sunt capabili sa se intoarca de pe o parte pe alta, riscul este si mai mare. Asadar, nu lasa copilul nesupravegheat pe pat, pe masa de infasat, pe fotoliu, etc. Cand nu il tii in brate, el trebuie sa stea in patutul lui. 

Incepand de la sase luni, bebelusii se pot deplasa, asa ca e foarte important sa stea departe de ferestre, scari, balcon sau alte locuri periculoase. Astazi se gasesc foarte usor tarcuri de joaca pentru bebelusi, porti de siguranta pentru scari, bariere de protectie pentru pat, sigurante pentru usi si tot felul de alte sisteme menite sa asigure protectia celor mici. 

In prezent, premergatorul nu este recomandat. Au fost multe cazui in care bebelusii au reusit sa incline premergatorul si sa cada din el, lovindu-se grav la cap. 

Arsurile

Incepand de la trei, cinci luni bebelusii pot sa stranga pumnii si sa apuce lucruri, asadar nu trebuie sa aiba la indemana recipiente cu lichide fierbinte. 

Este foarte important sa nu tii in mana cana cu lichid fierbinte atunci cand ai bebelusul in brate. O singura miscare brusca a copilului este de ajuns ca sa scapi cana pe el, provocandu-i arsuri. 

In caz de arsuri, pune zona respectiva in apa rece timp de cateva minute, apoi suna medicul pediatru. In ceea ce priveste arsurile grave, acestea se trateaza numai de medic. Leacurile din popor nu isi au locul cand vorbim de o rana grava la un copil mic. 

Sufocarea si inecul cu obiecte mici

Bebelusii au tendinta sa puna in gura orice obiect pe care il gasesc – face parte din modul in care invata despre lumea inconjuratoare. Nu lasa niciodata la indemana copilului obiecte mici cu care s-ar putea ineca si nici jucarii din care se pot desprinde parti mici. 

Cand incepi diversificarea, alimentele trebuie rase sau taiate in bucati foarte mici. Nu ii oferi niciodata copilului bucati de alimente tari precum morcov, castravete, mar, crenvursti sau alimente de mici dimensiuni precum alune, popcorn, boabe de struguri. Riscul este foarte mare.  

De asemenea, pentru a preveni sufocarea, copilul trebuie sa doarma intotdeauna pe spate, iar in patut nu trebuie sa aiba perne, jucarii de plus, paturica sau alte obiecte pe care si le poate trage peste fata. Foarte periculoase sunt si pungile de plastic pe care copilul si le poate pune pe cap, acoperindu-si gura si nasul. 

Accidentele de masina

Un accident usor, care nu ar produce unui adult nici macar o vanataie, poate sa duca la rani deosebit de grave pentru un sugar, daca nu este transportat asa cum trebuie. Inca de la primul sau drum cu masina, drumul de la maternitate spre casa, nou-nascutul trebuie asezat in scaun de masina special. Nu transporta copilul in landou sau in brate, indiferent cat de scurt este drumul! La o frana brusca se poate lovi grav! De asemnea, ai grija ca scaunul de masina sa fie montat corect, asa cum spun instructiunile. 

  • Share: