1. Home
  2. Simtul mirosului si simtul tactil la nou-nascut

Simtul mirosului si simtul tactil la nou-nascut

  • June 22, 2021
  • 0 Likes
  • 579 Views
  • 0 Comments

Chiar daca are numai cateva zile, bebelusul tau are un simt al mirosului foarte dezvoltat si deja prefera anumite arome, in timp ce altele ii displac. La fel stau lucrurile si cu simtul tactil. 

Simtul mirosului la nou-nascut

Dupa unele studii, nou-nascutii au un simt al mirosului mai dezvoltat decat al adultilor. Ei recunosc mirosul laptelui de san si chiar fac diferenta intre laptele mamei si cel provenit de la alta femeie. 

In ce ii priveste pe bebelusii hraniti cu lapte praf, ei prefera mirosului laptelui uman, chiar daca nu provine de la propria mama, in detrimentului mirosului de formula. 

Mai mult, mirosul laptelui are un efect calmant si chiar analgezic asupra nou-nascutului. Asa se explica de ce bebelusii bolnavi sau agitati se calmeaza atunci cand sunt pusi la sanul mamei, chiar daca nu le este foame.

Lasand la o parte laptele, bebelusii au si alte mirosuri preferate, in special cele dulci de vanilie, banana, zahar, etc. Daca simt miros de alcool sau otet, vor intoarce capul imediat. 

Gustul este influentat de miros

Gustul pe care il simtim atunci cand mancam un aliment depinde foarte mult de mirosul lui. Asa se explica faptul ca, atunci cand suntem raciti, ne pierdem atat simtul mirosului, cat si pe cel al gustului. 

Evident, avem si papile gustative, care fac diferenta intre cele cinci gusturi principale: dulce, sarat, amar, acru, si umami, adica gustul asociat produselor din carne, lapte, ciuperci. Papilele gustative sunt prezente la fat inca din saptamana 16 de sarcina, astfel ca la nastere bebelusul poate deja sa simta toate gusturile, cu exceptia unuia – gustul sarat. Studiile au aratat ca acesta se dezvolta abia la patru luni de viata. 

Chiar daca nu a gustat nimic in afara de lichidul amniotic si laptele matern, bebelusul are deja un gust preferat – cel dulce. La gustul amar, in schimb, va reactiona negativ. Aceste preferinte si aversiuni instinctuale pentru gusturi si mirosuri il ajuta pe bebelus sa evite substantele periculoase cu care ar putea intra in contact. 

Simtul tactil la nou-nascuti

La fel ca si in cazul mirsoului, bebelusii prefera, inca de la nastere, anumite texturi. Le place sa simta pe piele atingerea parintilor sau atingerea unei paturi moi, dar se feresc de suprafete abrazive. 

Deja se stie cat de important este contactul piele pe piele, care ii calmeaza pe nou-nascuti si ii ajuta sa se linisteasca inclusiv atunci cand sunt bolnavi. Parintii de prematuri sunt adesea incurajati sa-si tina bebelusii in brate, direct pe piele, ceea ce le sporeste sansele la o dezvoltare normala. 

In urmatoarele luni de viata, simtul tactil contribuie la procesul de invatare. Se considera ca atingerea unui obiect ii ajuta pe bebelusi sa interpreteze mai bine informatiile vizuale pe care le are despre acel obiect.

  • Share: