1. Home
  2. Testul Papanicolau in sarcina. Cum interpretezi rezultatele
Testul Papanicolau in sarcina. Cum interpretezi rezultatele

Testul Papanicolau in sarcina. Cum interpretezi rezultatele

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 1196 Views
  • 0 Comments

Daca nu ai facut deja un test Papanicolau in ultimul an, ca parte a unui control de rutina, medicul ar putea sa-ti recomande aceasta analiza in primul trimestru de sarcina.

Ea se face pentru a depista, la nivelul colului uterin, modificari celulare ce pot duce, pe viitor, la cancer. Dupa ce primesti rezultatele testului Papanicolau, probabil ca vei vrea sa stii ce inseamna ele, inainte de a ajunge la medic. Pentru a scapa de griji inutile, iata ce inseamna prescurtarile care apar pe buletinul de analiza.

NILM (negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne)

Daca acest rezultat apare bifat pe buletinul de analize inseamna ca nu exista anomalii ale celulelor din colul uterin. Tot aici sunt semnalate si modificarile benigne, dar anormale, de exemplu prezenta unei inflamatii. In acest caz, medicul iti va recomanda analize suplimentare pentru a afla ce a produs inflamatia.

Celule endometriale la femei peste 40 de ani

Prezenta acestor celule poate insemna ca suferi de o afectiune endometriala, daca ai peste 40 de ani, si ca sunt necesare investigatii suplimentare.

Anomalii ale celulelor epiteliale

Aceasta categorie semnaleaza modificarile premaligne si maligne, dar asta nu inseamna neaparat cancer. Nu intra in panica si vorbeste cu medicul tau.

Anomalii ale celulelor epiteliale scuamoase

  • ASC-US (celule scuamoase atipice cu semnificatie nedeterminata). Exista modificari mai mari decat in cazul unei inflamatii, iar, pentru a stabili despre ce este vorba, medicul iti poate recomanda sa repeti testul Papanicolau sau sa faci analize suplimentare.
  • ASC-H (celule scuamoase atipice care nu pot exclude o leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt). Acest rezultat poate indica prezenta unei leziuni de grad inalt. E foarte probabil ca medicul sa-ti recomande o colposcopie cu biopsie pentru a-ti putea oferi un diagnostic corect.
  • LSIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut). Rezultatul poate indica anumite modificari celulare provocate de HPV, localizate la nivelul colului uterin, unele avand potential de transformare invaziva. In functie de mai multi factori, medicul ti-ar putea recomanda analize suplimentare sau chiar excizia acestei leziuni.
  • HSIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt). Spre diferenta de LSIL, acest rezultat arata ca modificarile prezinta risc pentru malignitate. Ti se va recomanda, cel mai probabil, o colposcopie cu biopsie, in prima faza, dar e posibil sa ti se recomande si excizia leziunii.
  • SCC (carcinom cu celule scumoase). Indica prezenta unui cancer de col uterin, mai exact a unor celule modificate, care se extind in afara epiteliului colului.

Anomalii ale celulelor epiteliale glandulare

  • NOS (celule glandulare atipice cu semnificatie nedeterminata). Modificarile sunt mai mari decat in cazul unei inflamatii, dar nu pot fi considerate neoplazie.
  • Celule atipice in favoarea neoplaziei. Pot sugera prezenta unei leziuni premaligne. Medicul iti va recomanda analize suplimentare.
  • AIS (adenocarcinom endocervical in situ). Indica prezenta unei leziuni maligne limitate. Si in acest caz, ti se vor recomanda, cel mai probabil, investigatii suplimentare.
  • Adenocarcinom endocervical, endometrial sau extrauterin. Indica prezenta unei leziuni cu capacitate invaziva. Medicul iti va spune ce optiuni ai in acest caz.

Indiferent de rezultatele testului, medicul tau ginecolog iti va explica mai multe despre diagnostic sau iti va spune daca este cazul sa repeti testul ori sa faci investigatii suplimentare. Asadar e important sa mergi la specialist pentru interpretarea rezultatelor, chiar daca tie ti se pare ca totul este in regula.