1. Home
  2. Tot ce trebuie sa stii despre somnul nou-nascutului
Tot ce trebuie sa stii despre somnul nou-nascutului

Tot ce trebuie sa stii despre somnul nou-nascutului

  • June 17, 2021
  • 0 Likes
  • 725 Views
  • 0 Comments

Cu exceptia meselor si a baitelor, nou-nascutii isi petrec cam tot timpul dormind, atat ziua, cat si noaptea. Unii se trezesc mai des, altii mai rar, unii se trezesc mai mult ziua, altii mai mult noaptea, dar toate aceste variante sunt perfect normale. 

Cat e normal sa doarma un nou nascut

Un nou nascut doarme, in total, opt – noua ore pe zi si aproximativ opt ore pe noapte. Problema e ca aceste ore nu sunt legate, ceea ce face viata de parinte foarte dificila. In primele luni de viata, bebelusii se trezesc la fiecare trei – patru ore pentru a manca. 

Unii din ei reusesc sa doarma sase – opt ore legate abia dupa trei luni sau dupa ce ating greutatea de 5,5 kilograme. Daca ai ghinion, e posibil ca bebelusul tau sa doarma opt ore legate abia la un an sau chiar un pic mai tarziu.

Care sunt fazele somnului la nou-nascuti

Inca din ultimele luni de sarcina, somnul copilului are doua faze distincte, intalnite si la adulti: 

  • Faza REM. Este faza in care apar visele, somnul este mai superficial, ochii se misca pe sub pleoape;
  • Faza non-REM. Somnul este profund, corpul nu se misca deloc.  

Bebelusii dorm 16-17 ore pe zi, insa jumatate din acest timp este petrecut in somnul de tip REM. Copiii mari si adultii dorm mai putine ore intr-o zi dar petrec mai mult timp in somnul profund, de tip non-REM. 

Cum se comporta un bebelus somnoros

Un nou-nascut sau un bebelus de cateva luni nu este capabil sa-si creeze singur un tipar de somn si, evident, nu poate sa adoarma daca atmosfera nu este prielnica. De aceea e important sa stii cum se comporta copilul tau cand este somnoros si sa-i oferi conditii propice pentru a adormi. 

Poti sa-ti dai seama ca bebelusul tau e somnoros daca:

  • Se freaca la ochi;
  • Casca;
  • Intoarce capul de la tine;
  • Devine agitat, nelinistit.

Cum poti ajuta copilul sa adorma mai usor

Spre diferenta de adult, care stie ce trebuie sa faca pentru a adormi, nou-nascutul nu stie. De aceea plange si se agita. In prima faza, pentru a-l invata ideea de somn, ar fi bine sa respecti un program, adica in fiecare zi, rutina bebelusului sa fie aceeasi. 

Multe mamici care alapteaza aleg sa isi adoarma bebelusul la san. Chiar daca este un ritual care functioneaza aproape de fiecare data, copilul se va obisnui asa si, mai devreme sau mai tarziu, e posibil sa constati ca nu mai adoarme daca nu este tinut in brate, ceea ce, evident, nu este placut pentru nimeni. 

Poti incerca o alta abordare: tine copilul in brate pana cand i se face somn, apoi pune-l in patut cat este inca treaz. Astfel va invata sa adoarma singur. 

De asemenea, nu uita sa-i creezi conditiile propice pentru somn – alege o camera linistita, fara lumina puternica si cu o temperatura potrivita.

  • Share: