1. Home
  2. Morfologia fetala de trimestrul trei
Morfologia fetala de trimestrul trei

Morfologia fetala de trimestrul trei

  • September 21, 2018
  • 0 Likes
  • 571 Views
  • 0 Comments

Morfologia fetala de trimestrul trei, care se face intre saptamanile 31 si 33, evalueaza, in principal, daca fatul a crescut in mod corespunzator si estimeaza ce dimensiuni va avea la nastere.

Ce indica morfologia fetala de trimestrul trei

Masurand dimensiunea capului, a abdomenului si a femurului, aparatul ecograf poate estima greutatea fatului cu o marja de eroare de 15%. Astfel se poate stabili daca el se incadreaza in limitele normale.

De asemenea, in cadrul morfologiei fetale de trimestrul trei, medicul va urmari:

  • Cantitatea de lichid amniotic;
  • Fluxul de sange prin artera cerebrală medie, artera ombilicală si alte vase de sange importante;
  • Starea si pozitia placentei;
  • Miscarile fetale.

Ce inseamna daca fatul e prea mic sau prea mare

In aceasta perioada, fatul ia mult in greutate, ajungand de la putin peste un kilogram la trei-patru kilograme in decursul unui trimestru. Greutatea si dimensiunile unui fat sanatos pot sa varieze mult, iar factorul ereditar este foarte important. Daca mama este scunda, fatul se va adapta la dimensiunea corpului ei si chiar daca este mic, se va naste perfect sanatos. Daca parintii sunt inalti, fatul va mosteni dimensiunile lor.

Pe de alta parte, o greutate mai mica decat normalul poate sa apara ca urmare a unei malformatii, a unei boli genetice, a unei infectii sau atunci cand fatul nu primeste suficient sange. In acest caz se poate recomanda nasterea inainte de termen.

O greutate prea mare a fatului (macrosomie), poate aparea ca urmare a diabetului, fie el gestational sau preexistent sarcinii. Macrosomia este insotita si de un exces de lichid amniotic. In acest caz, se poate recomanda nasterea prin cezariana.

Ce inseamna daca lichidul amniotic e prea mult sau prea putin

Alaturi de evaluarea greutatii, in cadrul morfologiei de trimestrul trei, se masoara si volumul de lichid amniotic. Acest lichid este produs in special de fat, prin urina, pe care apoi o inghite si o excreta din nou, formandu-se astfel un circuit echilibrat. Drept urmare, volumul de lichid amniotic poate fi un indiciu asupra starii de sanatate a fatului.

Daca se observa un exces de lichid amniotic, acesta poate fi un semn de atrezie esofagiana – malformatie in care este intrerupta legatura dintre gura si stomac, deci fatul nu poate inghiti.

Atunci cand cantitatea de lichid amniotic este prea mica, fatul poate avea malformatii la nivelul rinichilor.

  • Share: