1. Home
  2. Spalaturile vaginale in sarcina. De ce sunt interzise
Spalaturile vaginale in sarcina. De ce sunt interzise

Spalaturile vaginale in sarcina. De ce sunt interzise

  • September 19, 2018
  • 0 Likes
  • 2428 Views
  • 0 Comments

Desi multe femei recurg la spalaturile vaginale pentru senzatia de curatenie pe care o ofera, trebuie sa stii ca acestea nu sunt recomandate decat la indicatia medicului. Aceasta practica poate pune probleme oricarei femei, cu atat mai mult gravidelor.

Vaginul are functie de autocuratare, iar spalaturile nu numai ca nu sunt necesare, dar chiar ii pot dauna deoarece afecteaza pH-ul si echilibrul florei vaginale. In consecinta, vaginul devine un mediu propice pentru infectii. Iar in cazul in care ai deja o infectie, spalaturile nu vor face decat sa impinga bacteriile deja existente in uter, in trompe si in ovare. Iar de aici pana la a dezvolta boala inflamatorie pelvina nu mai este decat un pas.

Este, asadar, lesne de inteles de ce medicii nu recomanda spalaturile vaginale in timpul sarcinii.

Cele mai frecvente probleme cauzate de spalaturile vaginale

  • Vaginita bacteriana; femeile care fac spalaturi vaginale o data pe saptamana sunt de cinci ori mai susceptibile sa dezvolte aceasta afectiune fata de femeile care nu fac deloc;
  • Boala inflamatorie pelvina, o infectie localizata la nivelul organelor reproducatoare, cauzata de o boala cu transmitere sexuala;
  • Boli cu transmitere sexuala, inclusiv HIV;
  • Iritatie sau uscaciune vaginala.

De ce nu e bine sa faci spalaturi vaginale atunci cand ai scurgeri, iritatii sau alte simptome

Daca te confrunti cu simptome precum miros neplacut, scurgeri albe sau galben-verzui cu sau fara miros, senzatia de mancarime, de arsura, inrosire sau tumefiere in zona vaginala, cel mai probabil ai contractat o infectie cu transmitere sexuala.

In acest caz, spalaturile vaginale nu ar face decat sa acopere temporar simptomele. Limiteaza-te la spalaturi externe si mergi de urgenta la medic. Acesta trebuie sa vada exact despre ce simptome este vorba pentru a pune un diagnostic corect.

Cum se face corect igiena intima

Vaginul se curata singur, in mod natural, prin producerea mucusului. Mirosul n-ar trebui sa te ingrijoreze. Un vagin sanatos are un miros usor, care poate varia de-a lungul zilei si de-a lungul ciclului menstrual.

Cea mai buna cale de a-ti curata zona vaginala este prin spalaturi externe, atunci cand faci baie, fara niciun fel de sapun. In comert, exista sapunuri speciale, cu o formula blanda, insa daca ai pielea sensibila sau ai o infectie vaginala, aceste sapunuri pot provoca iritatii si uscaciune.

De asemenea, evita tampoanele interne, absorbantele zilnice parfumate sau spray-urile. Aceste produse favorizeaza aparitia infectiilor.

Cum este sarcina afectata de spalaturile vaginale

Spalaturile vaginale pot intarzia aparitia unei sarcini, iar daca esti deja gravida, pot cauza probleme:

  • Cresc riscul unei sarcini extrauterine, adica acea sarcina in care ovulul fecundat nu se implanteaza in mucoasa uterina, ci in alta zona, de regula intr-o trompa uterina;
  • Cresc riscul de nastere prematura. Aceasta pericliteaza atat sanatatea ta, cat si pe cea a fatului.
  • Share: